- Laad vòòr het eerste gebruik de batterij volledig op en gebruik de batterij tot ze volledig leeg is vooraleer ze terug volledig op te laden. Op die manier krijgt de batterij haar optimaal vermogen.
- Laat de batterij minstens 1 keer om de 3 tot 6 maanden een complete cyclus van laden en ontladen ondergaan. Daarmee blijft de kwaliteit van de batterij behouden.
- Als de batterij niet gebruikt wordt (bv in de winterperiode), denk er dan zeker aan de batterij minstens 1 keer per maand op te laden. Voor een Lithium-ion batterij moet de batterij voor stockage opgeladen worden tot 45 à 70% van de volledige capaciteit. Dit varieert per merk van batterijen. Kijk in je gebruiksaanwijzing wat de aanbevelingen zijn voor uw batterij. Tenzij de gebruiksaanwijzing anders vermeldt, is voor de meeste merken elke maand een tweetal uren opladen voldoende om schade aan de batterij te vermijden.
- Laad een batterij nooit op als ze in gebruik is. Schakelaar steeds op 'uit' vooraleer het opladen te starten.
- Tijdens het opladen mogen zowel de batterij als de lader niet dicht bij licht ontvlambare (vloei-)stoffen geplaatst worden. Zorg er voor dat kinderen niet bij de oplader kunnen komen als deze een batterij oplaadt.
- Probeer NOOIT zelf een batterij uit elkaar te halen. Breng bij problemen je batterij naar je fietsenmaker voor de juiste service en onderhoud.
- Zorg er voor dat de batterij in een koele, goed geventileerde ruimte wordt opgeslagen en niet in direct contact met zonlicht komt want dit kan voor een fikse automatische ontlading zorgen. De ideale omgeving is een droge plaats met een temperatuur van 20°C.
- Als een batterij volledig leeg is, laad ze dan zeker BINNEN DE 24 UUR terug op. Blijft een batterij langer volledig ontladen, dan heb je kans op diepontlading wat bijna altijd interne beschadigingen tot gevolg heeft. Bij diepontlading vervalt bovendien bijna altijd de garantie !
- Probeer batterijen nooit te verhitten of te beschadigen. Ze kunnen dan barsten waardoor er giftige stoffen kunnen vrijkomen.
- Indien u abnormale geluiden hoort, merkt dat de batterij overdreven warm wordt of er stoffen uit de batterij lekken, stop dan onmiddellijk met het gebruik van deze batterij.
- Batterijen en batterijladers zijn nooit onderling verwisselbaar tussen de verschillende fietsmerken. Gebruik voor je fiets enkel het meegeleverde type batterij en enkel de meegeleverde lader. Het gebruik van een verkeerd type oplader kan resulteren on oververhitting, brand of zelfs een explosie.
- De lader heeft een merkspecifieke stekker, waardoor je geen andere laders kan gebruiken. Nooit forceren als de stekker niet past !
- Aansluiten van de batterij : verbind eerst de batterij met de lader en steek dan pas de stekker van de lader in het stopcontact om het laden te starten. Na het laden eerst de stekker uit het stopcontact en dan de lader loskoppelen van de batterij. Op die manier vermijd je de kans op boogontlading en kortsluiting.
- Laat een batterij best niet 's nachts opladen. Doe dit bij voorkeur overdag op een plaats waar je er een oog op kunt houden. Er zijn geen gegevens over het aantal branden die door Lithium-ion batterijen werden veroorzaakt, maar in sommige landen worden de batterijen als gevaarlijke producten beschouwd.
- Meestal hebben laders een ingebouwde veiligheid waardoor het oplaadproces automatisch wordt stopgezet wanneer de batterij volledig is opgeladen. Merk je evenwel dat een batterij warm wordt tijdens het opladen, of dat het opladen abnormaal lang duurt, breng de batterij dan terug naar de winkel waar je de fiets hebt gekocht.
- De meningen over opladen lopen nogal uiteen. Sommigen stellen dat je voor Lithium batterijen best wacht tot ze bijna leeg zijn vooraleer ze terug op te laden, anderen beweren dat het absoluut geen kwaad kan om de batterij op elk moment aan de lader te hangen. Kijk best in de gebruiksaanwijzing van uw fiets wat voor uw batterij de aanbevelingen zijn.
- De tijd voor volledig opladen is langer voor batterijen met een hogere capaciteit. De oplaadtijd ligt tussen 2 en 8 uur. Bij de eerste oplading, kan de laadtijd aanzienlijk langer zijn - van 10 tot 14 uur.
- Vervoer je fiets op een fietsendrager achter op de auto, verwijder je best de batterij en bedek je de contacten van de batterij en de display op het stuur met een plastic zak. Regen rond een rijdende auto heeft de kracht van een hogedrukreiniger en kan voor serieuze schade zorgen. Kijk na een autorit altijd eerst na of er zich geen water heeft opgehoopt op de accu-aansluiting alvorens de batterij terug te plaatsen.
- Gebruik liever geen snellader. Er is nog te weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van snel opladen, maar alles wijst er op dat dit een negatieve invloed zou hebben op de uiteindelijke levensduur van de batterij.
- Stel een batterij nooit bloot aan krachtige schokken en laat ze nooit vallen. Is een batterij duidelijk zichtbaar bekrast of als de buitenkant beschadigingen vertoont, gebruik ze dan niet ! Met een beschadigde batterij is het gevaar op barsten, oververhitten of permanente schade aan je fiets niet denkbeeldig.
- Laad je batterij niet op als je de fiets net hebt gewassen of na een rit door de regen. De kans op kortsluiting is dan redelijk groot.